Biografie Maria

Home Reaktie's Gastenboek

 

begin3.jpg - 7786 Bytes

 

MARÍA DE LOURDES Ambassadrice van het Mexicaanse lied.

María de Lourdes werd geboren op 30 december in 1939 in Mexico-stad, dochter van Alberto Pérez Beltrán en Emilia López Santoyo. Als heel klein meisje, ze was nauwelijks twee jaar, verhuisde ze met de familie naar Zetal, een dorpje in de staat Veracruz waar haar vader werkte als onderwijzer. Na vijf jaar keerde de familie terug naar Mexico-stad, naar de straten van de wijk Tepito, waar María de Lourdes het grootste gedeelte van haar jeugd doorbracht. Deze periode werd echter twee keer onderbroken, namelijk toen ze voor enige tijd werd ondergebracht in een klooster van Franciscaanse nonnen en later als tiener toen ze voor een jaar met haar broer Rafael naar de 'rancho' van haar oom en tante in Salamanca ging.

Terug uit Salamanca volgde María de Lourdes een éénjarig commerciële opleiding en op heel jonge leeftijd begon ze werken als secretaresse in de zaak Tenería México', een leerlooierij.

jong.jpg - 13594 Bytes

Als klein meisje had ze echter al een voorliefde voor zingen. Op school zong ze de hoofdrollen tijdens de traditionele festiviteiten rond Kerst, de zogenaamde 'pastorelas'. Via de radio raakte ze geboeid door de Mexicaanse muziek. Vooral zangers als Jorge Negrete, Lucha Reyes en Flor Silvestre wonnen haar bewondering. " Ik was nog een klein meisje toen ik die muziek voor het eerst beluisterde en vanaf dat moment trok het mijn aandacht. Ik groeide er mee op en hield er elke dag meer van. Ik voedde mijn geest met al die mooie melodieën", aldus María de Lourdes .

Haar wens de Mexicaanse muziek zelf ook te vertolken groeide met de jaren en al jong begon ze te zingen op feesten, bruiloften, diners, waar ze maar kon. Tijdens een talentenjacht van radiostation XEQ trok ze de aandacht van de organisatie. Ze werd aangeraden zangles te nemen bij Paco de Migueles en met zijn hulp ging ze sprongen vooruit. Ze kreeg een vast contract aangeboden als zangeres van een nachtclub en ondanks protesten van haar vader, nam ze de baan aan. Ze begon wat geld te verdienen en hielp zo haar familie, die inmiddels inzag dat zingen haar ware roeping was.

maria.jpg - 12292 Bytes

" Ik houd van mijn muziek, omdat het ongeveinsd is, omdat het de mensen raakt, om de prachtige bloemlezingen en harmonieën, omdat zijn rijke variatie ons meeneemt naar de vier kardinale punten van Mexico, de Hoorn van Overvloed, mijn vaderland", aldus María de Lourdes in één van haar interviews. En over de inhoud van haar liederen vertelt ze verder. "Mexicaanse componisten weerspiegelen in hun werk elk hun eigen gevoel en daarmee ze vertolkers de mogelijkheid een enorm gevarieerd gamma van gevoelens te kunnen uiten. Hoop, bedrog, vreugde, wraak, ongeluk, tederheid, passie, liefde voor de provincie; kortom al die bonnen van inspiratie van musici en dichters worden aangesneden met emotie en elegantie".

Via radiostation XEQ kwam ze terecht bij het belangrijker XEW, waar ze tot het vaste team van zangers behoorde en veel live-optredens gaf. In deze tijd kreeg ze ook haar eerste tv-optredens en tournees door de Mexicaanse republiek. María de Lourdes faam groeide snel en in 1993 werd ze uitgenodigd door president Sukarno van Indonesië voor een speciaal optreden in zijn land.

lourdes.jpg - 10866 Bytes

De droom van succes begon vorm te krijgen. Indonesië werd het begin van een lange reeks van reizen welke haar bracht naar landen als Japan, voormalig USSR, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland, Nederland, Denemarken, Spanje, de VS en heel Zuid- en Midden-Amerika.

Wegens haar belangrijke werk in het buitenland, de verbreiding van het Mexicaanse muziek, benoemde ex-president en toenmalig voorzitter van de Nationale Raad van Toerisme, ing. Miguel Alemán Valdes haar officieel tot Ambassadrice van het Mexicaanse lied, een titel die haar veel voldoening gaf. " In de loop der jaren heb ik kunnen bewijzen dat er voldoende motieven zijn om me trots te voelen op onze muziek, de muziek die ik over de wereld met me meebracht als boodschap van liefde en broederschap".

In het begin van de jaren zeventig was María de Lourdes presentatrice van het populaire tv-programma "Noches Tapatías", een show met Mexicaanse muziek en theatersketches. In deze tijd boekte ze haar grootste hit met het lied "Cruz de Olvido" van componist en persoonlijke vriend Juan Zaizar, een ongekend succes dat haar definitief onsterfelijk maakte bij het Mexicaanse publiek. In haar lange carrière als vertolkster van het Mexicaanse lied nam ze zo'n vijftig LP's en CD's op en maakte ze negen films als actrice.

gruppo.jpg - 8982 Bytes

In 1988 richtte ze "Grupo Impulsor de la Música Representativa de México" op, een stichting die als doelstelling heeft de Mexicaanse muziek te versterken en te promoten.María de Lourdes kon rekenen op medewerking van grote artiesten en componisten als Lola Beltrán, Lucha Villa, Cuate Castilla en José A.Espinoza "Ferrusquilla", evenals veel belangrijke journalisten. In negen jaar Grupo Impulsor heeft María de Lourdes vooral veel aandacht besteed aan het opsporen en opleiden van nieuwe talentvolle vertolkers van de Mexicaanse muziek.

foto.jpg - 9218 Bytes

In 1991 vertrok MARÍA DE LOURDES naar Nederland voor een optreden dat grote gevolgen voor haar carrière zou krijgen. Op uitnodiging van koningin Beatrix luisterde ze met haar muziek de tachtigste verjaardag van prins Bernhard op, dit tot groot genoegen van de prins die al jaren een liefhebber van de Mexicaanse muziek was en MARÍA DE LOURDES had leren kennen tijdens één van zijn staatsbezoeken aan Mexico. De NOS maakte een tv-reportage over haar tijdens het live-optreden in de Rode Hoed te Amsterdam en met dit concert veroverde María de Lourdes in één klap het Nederlandse publiek. Er werden fanclubs opgericht, er kwam een platencontract met Dureco en Charles Aerts Theatre Productions International zette tournees door heel Nederland op.

Het gaf María de Lourdes veel voldoening jaarlijks terug te mogen keren naar het land waar zij door een steeds groeiend aantal bewonderaars met veel liefde en erkenning werd ontvangen. Haar laatste, grootste en meest succesvolle tour voltooide ze in oktober 1997. Negen Nederlandse theaters liepen vol om de charismatische ambassadrice van het Mexicaanse lied te zien. Tevens realiseerde ze die maand een promotietour via radio en televisie van haar laatste cd "Simplemente María ", opgenomen bij Polydor.

simp.jpg - 8645 Bytes

Voldaan over het succes en opgetogen over de nieuwe plannen met het theaterbureau en de platenmaatschappij stond ze op 6 november op Schiphol om terug te keren naar haar geliefde Mexico, waar op 19 november een standbeeld van haar onthuld zou worden. María de Lourdes zou de eerste Mexicaanse artieste zijn die bij leven een standbeeld zou krijgen, maar het mocht niet zo zijn. Vlak voor ze aan boord ging werd ze het slachtoffer van een hartaanval. María de Lourdes overleed op 58-jarige leeftijd in het kantoor van Martinair op vliegveld Schiphol.

kerk.jpg - 7804 Bytes

Haar tragische dood bracht een schok teweeg onder het Nederlandse publiek en verbijstering en ongeloof in Mexico. Op 8 november werd een nationaal eerbetoon gehouden op het plein Plaza Garibaldi in Mexico-stad, waar het publiek massaal afscheid van haar nam met het lied "Cruz de Olvido" uit duizenden kelen. Daarna werd ze in besloten kring begraven.

graf.jpg - 19557 Bytes

María de Lourdes was één van die briljante sterren die nooit doven, omdat ze verleden en heden zijn. María de Lourdes is de essentie van Mexico. Haar kunst is traditie, is de cultuur van het volk, het Mexicaanse volk dat rilt bij haar zang. Haar successen bevestigden keer op keer waarom ze de meest vooraanstaande figuur was van muzikaal Mexico. Met haar onvergelijkbare stijl hield ze de naam van haar land hoog in de meest befaamde theaters van Mexico en de wereld. Een onvermoeibare artieste, die de gehele wereld rondtrok om de Mexicaanse kunst te verspreiden in haar constante ijver deze levende te houden.

Echter achter het leven van schitterende successen school een bescheiden en eenvoudige vrouw met een moeilijk leven, die veel grote obstakels moest nemen. Maar dankzij haar vasthoudendheid, verantwoordelijkheidsgevoel, toewijding, professionalisme, haar enorme muzikale gevoel voor alle genres en ritmes van de Mexicaanse muziek en uiteraard haar ijzersterke en tegelijk gevoelige stem, veroverde ze een speciale plek in het hart van een wereldwijd publiek. Een plek die niemand anders in kan nemen.

We zullen je nooit vergeten.

ADIÓS MARÍA DE LOURDES

horizontal rule

 

                     U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan                    Contact@Maria de Lourdes-fanclub
Copyright © 2000 Maria de Lourdes-fanclub         Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2010